regenboog
 
 

Cursussen - workshops - lezingen

 

Klik op de titels voor meer toelichting en mogelijkheid om in te schrijven.

Activiteit Vorm Datum Locatie
Hoogsensitiviteit: Veerkracht en Verbinding Symposium 10 maart 2017
Hasselt
Mindfulness voor ouder en kind Workshop 19 maart 2017
Jette
Omgaan met hooggevoelige kinderen (0-5 jaar) Lezing 11 mei 2017
Aalst
Omgaan met hoogsensitieve kinderen en hun emoties Lezing 12 juni 2017
Oudenaarde
Assertiviteit voor gevoelige kinderen 5-daagse juli en augustus
Oudenaarde
Externe zomerkampen voor gevoelige jongens en meisjes 3-daagse juli en augustus
Adinkerke
Zomerkamp voor gevoelige jongeren 3-daagse 9-11 augustus
Adinkerke

 

 

 

 


Mindfulness: een dag voor ouder én kind

Té druk? Samen tot rust leren komen! Mindfulness is een manier om op elk moment bewust aanwezig te zijn op een rustige aandachtige wijze. Heel belangrijk dus in de relatie tussen ouders en kinderen. Bovendien erg interessant om beter om te kunnen gaan met moeilijke situaties.

Waar haal je het geduld?

Zelfs de meest gevoelige kinderen kunnen het geduld van hun ouders soms danig op de proef stellen door hun emotionele reacties of eindeloze vragen. Als je kind erg impulsief is of zich in stilzwijgen hult, weet je soms geen raad. Hoe bereik jij je kind?

Hoe bereikt je kind jou wanneer je het te druk hebt met duizend andere dingen? Wanneer loopt juist in zo'n situaties de - goedbedoelde - communicatie fout?

Tijd voor aandacht?

Goede communicatie is veel meer dan spreken. Het is aandachtig aanwezig zijn bij wat (nog niet) gezegd kan worden Dat is je eigen interpretatie opschorten en je verwondering haar wonderlijke werk laten doen.

Kinderen leren vooral door nabootsen. Wil je een geduldig kind? Oefen geduld. Wees ook geduldig met jezelf. Door samen te leren hoe je tot innerlijke rust komt, deel je een intense ervaring. Deze ervaring kan de basis vormen voor een geheel nieuw soort communicatie. Een communicatie vanuit het hart. Naast de gezamenlijke Mindfulness en hartfulness oefeningen is er ook ruimte om nieuwe inzichten te verwerven en te delen terwijl de kinderen op dat moment hun eigen programma hebben.

Deze doe-dag zit boordevol tips en leuke oefeningen om in het leven van alledag "mindful" met elkaar om te gaan.

Door: An Michiels, auteur van "De hoogsensitiviteit Survivalgids" en Gerja Westerhof van Kernreflect
Datum: zondag 19 maart 2017 van 10u tot 17u
Locatie: 2de verdieping Nederlandstalige bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6 in Jette (gratis parking aan de achterkant van het station van Jette, Dupréstraat)
Prijs: ouder(s): € 75 (voor leden van Sensitief), € 85 (niet leden) en per kind € 25 - Picknick meenbrengen
Inschrijven: niet meer mogeljik

†‘Terug naar boven †‘

 

 

 

 

Omgaan met hooggevoelige kinderen (0-5 jaar)

Hooggevoelige kinderen hebben een fijngevoelig zenuwstelsel waardoor de prikkels uit hun omgeving een diepe indruk op hen maken en ze meer tijd en rust nodig hebben om deze indrukken te verwerken. Daarom hebben ze het nodig om zich af en toe terug te kunnen trekken. Vaak zijn zij zich daar zelf niet van bewust of krijgen zij daar (door hun drukke programma) de kans niet toe. Als gevolg daarvan voelen zij zich geïrriteerd, worden prikkelbaar en overbeweeglijk of juist gesloten en somber. Hoogsensitieve kinderen zijn dus geen ‘flauwe’ of ‘verwende’ kinderen.

Ze hebben een intense waarneming - een rijke innerlijke wereld - en functioneren daardoor op een bijzondere manier. Het is geen ziekte en geen leerstoornis, al kan een niet onderkende hooggevoeligheid wel tot leerstoornissen en op de lange duur zelfs tot ernstige ziekten leiden. Het is een mooie kwaliteit, een karaktereigenschap die tot het meest wezenlijke van het kind behoort. Ze kan als last of als gave beschouwd worden, afhankelijk van de manier waarop ermee omgegaan wordt door het kind zelf, door de leerkrachten en door ouders. Het is dus niet het zoveelste etiketje om op een kind te plakken maar een term waardoor het kind zich (eindelijk) erkend en begrepen voelt.

Deze lezing is interactief opgebouwd met tips en adviezen voor dagelijkse toepassing

Door: An Michiels is coördinator van Sensitief vzw en auteur van het boek 'De Hoogsensitiviteit Survivalgids'.
Datum: donderdag 11 mei 2017 van 19.30u tot 21.30u
Locatie: Huis van het Kind, Grote Markt 3 in Aalst
Prijs: gratis
Inschrijven: 053 72 32 25 of huisvanhetkind@aalst.be

†‘Terug naar boven †‘

  

Omgaan met hoogsensitieve kinderen en hun emoties

Gevoelige kinderen en jongeren hebben een fijngevoelig zenuwstelsel. De prikkels uit hun omgeving laten een diepe indruk na, waardoor ze tijd en rust nodig hebben om deze indrukken te verwerken.

Sensitieve kinderen en jongeren functioneren hierdoor op een bijzondere manier. Hun gevoeligheid kan als last of als gave beschouwd worden, afhankelijk van de manier waarop ermee omgegaan wordt.

An Michiels is coördinator van Sensitief vzw en auteur van het boek 'De Hoogsensitiviteit Survivalgids'. Ze is gespecialiseerd in het omgaan met hooggevoeligheid en brengt deze infoavond vol tips voor dagelijkse toepassing.

Datum: maandag 12 juni van 19.30u tot 22.00u
Locatie: Sensitive Care SCarabee, Martijn van Torhoutstraat 120, Oudenaarde
Prijs: € 12
Inschrijven: klik hier

†‘Terug naar boven †‘

 

 

 

 

Beter omgaan met emoties van kinderen

Ook (jonge) kinderen krijgen al gauw te maken met gevoelens van vreugde en trots, maar ook pijn en onveiligheid of gevoelens die voortvloeien uit verlies- en conflictsituaties. Door kinderen van jongs af aan goed te leren omgaan met hun emoties, kunnen we hen weerbaar maken zodat ze ook later stevig in hun schoenen staan en gezonde relaties kunnen aangaan. Maar hoe help je een kind daarbij? Vooral heel gevoelige kinderen kunnen regelmatig overspoeld worden door (heftige) emoties.

Als volwassene schrikken we daar vaak zelf van. Soms proberen we deze heftige gevoelens uit de weg te gaan of stil te leggen, uit angst voor de gevolgen. Toch weten we (uit eigen ervaring) dat dit niet altijd een goede oplossing is. Maar ook het botvieren van emotionele uitbarstingen is geen goede zaak, niet voor de omgeving en niet voor de betrokkenen zelf. Ook is het lang niet altijd gemakkelijk om de aard van de gevoelens te achterhalen en de signalen juist te interpreteren.

Hoe je gepast kunt reageren zodat je deze kinderen kunt leren omgaan met hun emoties kom je te weten via talloze tips voor dagelijks gebruik, thuis en op school.

Door: An Michiels, cooördinator Sensitief vzw
Datum: datum te bepalen, van 19.30u tot 22.00u
Locatie: 2de verdieping Nederlandstalige bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6 in Jette (gratis parking aan de achterkant van het station van Jette, Dupréstraat)
Prijs: gratis 
Inschrijven: mogelijk zodra datum bekend is

†‘Terug naar boven †‘

 

 


Faalangst verminderen, zelfvertrouwen stimuleren

“Ik kan het niet", is een veelgehoorde uitspraak bij kinderen met faalangst en een gebrek aan zelfvertrouwen. Ze ervaren mislukkingen erg intens en leggen de oorzaak van tegenslagen bij zichzelf. Negatief denken wordt als een gewoonte voor hen. Uiteraard wakkert dit soort denken hun (faal)angst nog aan. Dit kan de schoolresultaten en het welbevinden thuis en op school sterk negatief beïnvloeden.

Hoe ontstaat dit negatief denken bij kinderen? En hoe kun je er samen iets tegen doen? Wat kun je beter niet of juist wel zeggen? Met behulp van eenvoudige maar zeer doeltreffende strategieën kun je kinderen helpen om hun emotionele veerkracht te vergroten. Door een positievere denkwijze kunnen zij effectiever omgaan met mislukking, teleurstelling en frustratie. Zo kunnen zij zich beter wapenen tegen de vele uitdagingen van het leven.

In deze infoavond krijgen ouders en leerkrachten praktische handvatten aangereikt om kinderen te begeleiden in hun groei naar meer zelfvertrouwen. Door onze kinderen te helpen om beter om te gaan met moeilijke emoties en de mechanismen achter faalangst bloot te leggen kunnen we hen helpen om krachtiger en gelukkiger in het leven te staan. Met deze vaardigheden kunnen we de klassieke wijze van opvoeding via "straffen en belonen" achter ons laten. Zo komt er ruimte voor de kern van de zaak, nl. het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en gezonde assertiviteit.

Door: An Michiels, coördinator Sensitief vzw
Datum
: datum te bepalen, 19.30u tot 22.00u
Locatie:  2de verdieping Nederlandstalige bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6 in Jette (gratis parking aan de achterkant van het station van Jette, Dupréstraat)
Prijs: gratis
Inschrijven: mogelijk zodra datum bekend is

†‘Terug naar boven †‘

 

 

 

De kracht van verbindend communiceren met je kind


Zelfs de meest gevoelige kinderen kunnen het geduld van hun ouders soms danig op de proef stellen door hun emotionele reacties of eindeloze vragen. Als je kind erg impulsief is of zich in stilzwijgen hult, weet je soms geen raad. Hoe bereik jij je kind?
Hoe bereikt je kind jou wanneer je het te druk hebt met duizend andere dingen? Wanneer loopt juist in zo'n situaties de - goedbedoelde - communicatie fout? Goede communicatie is veel meer dan spreken. Het is aandachtig aanwezig zijn bij wat (nog niet) gezegd kan worden. Dat is je eigen interpretatie opschorten en je verwondering haar wonderlijke werk laten doen.

Kinderen leren vooral door nabootsen. Wil je een geduldig kind? Oefen geduld. Wees ook geduldig met jezelf. Door samen te leren hoe je tot innerlijke rust komt, deel je een intense ervaring. Deze ervaring kan de basis vormen voor een geheel nieuw soort communicatie. Je krijgt ook waardevolle tips die je helpen om beter met elkaar te communiceren.

Door: An Michiels, coördinator Sensitief vzw
Wanneer: datum te bepalen, van19.30u tot 22.00u
Waar: 2de verdieping Nederlandstalige bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6 in Jette (gratis parking aan de achterkant van het station van Jette, Dupréstraat)
Prijs: gratis
Inschrijven: mogelijk zodra datum bekend is

 

 

 

Externe assertiviteitstrainingen in Oudenaarde

  • 5-daagse voor kinderen vanaf 5j: ma 24 t.e.m. vrij 28 juli 2017
  • 5-daagse voor kinderen tot 12j: ma 31 juli t.e.m. vrij 4 augustus 2017
  • 5-daagse voor kinderen vanaf 11j: di 8 t.e.m. za 12 augustus 2017
De trainingen gaan door van 9.30u tot 17u. Opvang voorzien van 8.30u tot 18u, mits voorafgaande aanvraag.

Tip voor mensen die verder wonen: maak van deze kampweek een vakantieweek voor het gezin en verblijf in een van de vele B&B's in de buurt. Overdag volgt je kind het kinderkamp, terwijl de andere gezindsleden genieten van de vele toeristische troeven van de Vlaamse Ardennen.

Door:Deze trainingen worden georganiseerd en begeleid door Ria Theunissen van Sensitive Care SCarabee. Ria is een professioneel en ervaren Sensitief trainer die haar opleiding kreeg bij An Michiels van Sensitief vzw. 
Prijs: € 410 voor een 5-daagse trainingInschrijven:
Contacteer Ria Theunissen via sensitive.care.scarabee@gmail.com of 0497 46 11 85

†‘Terug naar boven †‘

 

 

 

Externe zomerkampen voor gevoelige meisjes en jongens in Adinkerke

  • maandag 3, dinsdag 4 en woensdag 5 juli 2017 (van 9 t.e.m. 12 jaar) ***VOLZET***
  • woensdag 12, donderdag 13 en vrijdag 14 juli 2017 (van 7 t.e.m. 10 jaar)
  • donderdag 17 en vrijdag 18 augustus (van 5 t.e.m. 8 jaar)

Deze kampdagen staan in het thema van omgaan met hooggevoeligheid, assertiviteit en zelfvertrouwen.
Er wordt bewust in een hele kleine groep kinderen gewerkt.

Centraal tijdens deze dagen is de constante erkenning van de kinderen dat ze niet alleen zijn.
Ze ontdekken dat ze heel veel kracht en talenten in zich hebben. We zoeken manieren om deze naar buiten te brengen. Zo komen de kinderen spontaan tot oplossingen voor uitdagingen waar ze mee geconfronteerd worden.

We starten om 10 uur en eindigen om 16u30. Intern is mogelijk op aanvraag.

Begeleiders: Nancy Verhaeghe en Steven Cnudde
Locatie
: kinderboerderij Hoeve Paepehof te Adinkerke
Prijs: 150 euro voor 3-daagse extern, 115 euro voor 2daagse extern
Inschrijven
: nancy@fonkelster.be of 0495 77 15 73
Meer info: website Fonkelster

†‘Terug naar boven †‘

 

 

 

Zomerkamp voor gevoelige jongeren: 3-daagse

3-daagse voor jongeren van het 1ste tot 6de middelbaar

Je bent jong en je wilt wat. Maar wat doe je dan met jouw gevoeligheid? Tijdens deze drie kampdagen gaan we met een klein groepje jongeren op ontdekkoing om de kracht en de talenten die in jou zitten verder te ontwikkelen en naar buiten te brengen.

Na deze drie kampdagen heb je het gevoel dichter bij jezelf te staan en heb je zeker en vast gelijkgestemden ontmoet.
We begeleiden met twee coaches en zorgen voor een veilige en leuke sfeer.

Door: Nancy Verhaeghe en Steven Cnudde
Wanneer: van woensdag 9 tot vrijdag 11 augustus 2017. We starten om 10u en eindigen om 16.30u
Locatie: Praktijk Fonkelstert, Kromfortstraat 9B in Adinkerke
Prijs: 250 euro voor (extern), 330 euro (intern)
Inschrijven: nancy@fonkelster.be of 0495 77 15 73
Meer info: website Fonkelster

†‘Terug naar boven †‘

 

 

PrintPrint Sitemap